فوق تخصص قرنیه فردی است که در بیماری های چشم و قرنیه تخصص دارد و با معاینه چشم می تواند به راحتی بیماری های قرنیه را تشخیص داده و درمان میکند. متخصصین قرنیه بیماری ها و آسیب های مختلف مانند خراش یا عفونت قرنیه را تشخیص و درمان می کنند.
چنین متخصصانی همیشه در دسترس مردم هستند تا در صورت نیاز، بیماران به آنها مراجعه کرده و مشکلات چشمی خود را برطرف کنند. متخصصین قرنیه جراحی پیوند قرنیه را بر روی بیمارانی انجام می دهند که قرنیه آنها برای همیشه کدر یا آسیب دیده است.
هاپکینز اخیراً یک مطالعه ملی انجام داده است که به دنبال راههایی برای بهبود موفقیت پیوند قرنیه است، مانند شناسایی گیرندههای بالقوهای که احتمالاً بافت پیوند شده را پس میزنند و قرنیه پیوند شده را با قطرههای خاصی درمان میکند.
قرنیه خارجی ترین قسمت چشم است که بسیار شفاف است و وظیفه اصلی آن محافظت از چشم است. قرنیه در کنار صلبیه که قسمت سفید چشم است قرار دارد، این قسمت از چشم در برابر ذرات آلوده و کثیف محافظت می کند و اصولاً مقداری آب را از نور ماوراء بنفش فیلتر می کند تا آسیب کمتری به چشم وارد کند.
قرنیه همیشه نقش کلیدی در بینایی دارد. هنگامی که نور وارد چشم می شود، توسط شکل بیرونی قرنیه شکسته می شود. انحنای این لایه بیرونی تعیین می کند که چشم شما چقدر می تواند اجسام دور و نزدیک را متمرکز کند.
اگر قرنیه به دلیل بیماری، عفونت یا جای زخم آسیب دیده باشد، آسیب ناشی از آن می تواند با مسدود کردن یا انحراف نور هنگام ورود به چشم، بینایی را مختل کند.
قرنیه دارای سه لایه اصلی است که به اپیتلیوم، استروما و اندوتلیوم معروف هستند و هر کدام وظیفه و فعالیتی دارند. قرنیه باید به خوبی محافظت شود تا آسیب نبیند، زیرا آسیب دیدگی آن منجر به بدتر شدن بینایی می شود.
اپیتلیوم: اپیتلیوم خارجی ترین لایه قرنیه است که از ورود مواد خارجی به چشم جلوگیری می کند. این لایه اکسیژن و مواد مغزی را نیز جذب می کند.
استروما: استروما ضخیم ترین لایه قرنیه است و در پشت اپیتلیوم قرار دارد. این لایه بیشتر از آب و پروتئین تشکیل شده است که به آن حالتی الاستیک اما سفت و گوشتی می دهد.
اندوتلیوم: اندوتلیوم لایه ای از سلول ها بین استروما و زلالیه است که مایع شفافی است که در بطن های قدامی و خلفی چشم وجود دارد. اندوتلیوم به عنوان یک پمپ عمل می کند و آب اضافی را تا زمانی که جذب استروما شود دفع می کند.
بدون این عملکرد خاص، استروما می تواند پر از آب شود و ظاهری کدر داشته باشد و همچنین می تواند باعث کاهش بینایی شود.
قرنیه علاوه بر محافظت از چشم در برابر آلودگی های محیطی، نقش مهمی در تنظیم نور ورودی به چشم و تمرکز آن دارد، 65 تا 75 درصد توانایی چشم در تمرکز نور به این قسمت مربوط می شود.
نور پس از عبور از قرنیه به دلیل محدب شکل بودن این قسمت به صورت یک پرتو نور متمرکز به عدسی می رسد. همچنین قرنیه با جلوگیری از عبور بیشتر اشعه ماوراء بنفش از آسیب به عدسی و شبکیه چشم جلوگیری می کند.
همانطور که می دانید ساختار چشم بسیار پیچیده است و از قسمت های مختلفی از جمله قرنیه، صلبیه، مشیمیه و شبکیه تشکیل شده است. متخصص قرنیه فردی است که قرنیه را معاینه می کند و در درمان مشکلات و بیماری های مربوط به قرنیه مجرب است.
قرنیه نقش بسیار مهمی در بینایی فرد دارد و تمام پرتوهای نوری که وارد چشم می شود را متمرکز می کند. برای دیدن اجسام و تمرکز عمیق آنها، به قرنیه سالم نیاز دارید.
هنگامی که با تاری دید، حساسیت شدید به نور و درد شدید چشم در هنگام نگاه کردن به اشیا مواجه می شوید، به احتمال زیاد نیاز به مراجعه به چشم پزشک مجرب متخصص در قرنیه دارید.
برای شما، مراجعه به متخصص قرنیه ممکن است تفاوتی با مراجعه به چشم پزشک نداشته باشد، اما باید بدانید که بین این دو تفاوت وجود دارد. چشم پزشک قرنیه می تواند عمق آسیب دیدگی چشم را با کمک ابزار خاصی ببیند که از عهده چشم پزشک خارج است.
متخصص قرنیه می تواند در صورت آسیب قرنیه یا زخم قرنیه با تجویز دارو و سایر اقدامات قرنیه را درمان کند و در صورت مراجعه هر چه سریعتر بیمار و درمان بیماری در مراحل اولیه می توان از آسیب دائمی بینایی و چشم جلوگیری کرد.
قرنیه چشم ممکن است به دلیل مشکلات زیادی آسیب ببیند و بیماری های زیادی ایجاد کند که از جمله بیماری های قرنیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. قوز قرنیه: این بیماری به قرنیه مخروطی نیز معروف است که همیشه مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد می کند.
2. اندوتلیوم که به نام دیستروفی اندوتلیال فوکس شناخته می شود، یک ناهنجاری ارثی لایه سلولی داخل قرنیه است.
3. بیماری غیر التهابی قرنیه تاولی: در این بیماری قرنیه فرد همیشه متورم است که بینایی و حرکت چشم را تحت تاثیر قرار می دهد.
4. آب مروارید
5. آب سیاه
6. قارچ
هر یک از این بیماری ها علائم خاص خود را دارند و افراد را به نوعی بیمار می کنند. برخی از این بیماری ها بسیار جدی هستند و مشکلات زیادی ایجاد می کنند، بنابراین باید به سرعت شناسایی و درمان شوند.
فوق تخصص قرنیه قادر است هرگونه آسیب یا زخم قرنیه را تشخیص دهد، حتی اگر آن آسیب در لایه زیرین قرنیه باشد و قبل از اینکه این مشکلات آسیب جدی به چشم وارد کند، آنها را درمان کند.
متخصصین قرنیه با استفاده از تجهیزات و گرفتن شرح حال بیمار قادر به شناسایی و درمان علائم مربوط به آسیب قرنیه هستند. علائمی مانند سوزش مکرر و حساسیت به نور از جمله مواردی هستند که نیاز به درمان فوری دارند.
بسیاری از متخصصان قرنیه قادر به درمان بیماری هایی مانند قوز قرنیه هستند که اغلب در نوجوانان و جوانان دیده می شود. البته این بیماری در بین سایر گروه های سنی نیز وجود دارد. این بیماری باعث نازک شدن قرنیه می شود و پس از مدتی قرنیه نازک خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهد و به بیرون برآمده می شود و باعث تاری دید، نزدیک بینی یا آستیگماتیسم می شود.
در موارد شدید این بیماری پیوند قرنیه توصیه می شود اما در مراحل اولیه با لنزهای تماسی قابل بهبود است.
صحبت با چشم پزشک قرنیه و مشاوره گرفتن از او می تواند تا حد زیادی به بهبود مشکلات شما کمک کند، به خصوص اگر مشکلات بینایی خاصی دارید و یا قصد انجام عمل جراحی را دارید، توصیه می کنیم به وب سایت دکتر مشاور دکتر هژک مراجعه کنید. چشم پزشک و از نظرات او بهره مند شوید. همچنین می توانید بهترین چشم پزشک غرب تهران را جستجو کنید.
متخصصین قرنیه جراحی پیوند قرنیه را بر روی بیمارانی انجام می دهند که قرنیه آنها برای همیشه کدر یا آسیب دیده است.
هاپکینز اخیراً یک مطالعه ملی انجام داده است که به دنبال راههایی برای بهبود موفقیت پیوند قرنیه است، مانند شناسایی گیرندههای بالقوهای که احتمالاً بافت پیوند شده را پس میزنند و قرنیه پیوند شده را با قطرههای خاصی درمان میکند.
بیماری قرنیه می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
درمان بیماری های قرنیه بسته به میزان آسیب و شدت بیماری متفاوت است. در برخی موارد خفیف، علائم را می توان با دارو، قطره چشم، لنز تماسی یا عینک درمان کرد و در موارد شدید ممکن است فرد نیاز به جراحی داشته باشد.
جراحی لیزری: «فتوتراپی کراتکتومی» (PTK) یکی از عمل هایی است که با استفاده از لیزر، شکل قرنیه را تغییر داده و مشکلات آن را درمان می کند.
پیوند قرنیه: اگر آسیب قرنیه شدید باشد و با روش های دیگر قابل درمان نباشد، فرد نیاز به پیوند قرنیه دارد. برای این عمل از قرنیه اهدایی یا قرنیه مصنوعی استفاده می شود.
زمانی که تاری دید، دید ضعیف، قرمزی چشم و بسیاری از مشکلات دیگر دارید، باید به چشم پزشک مراجعه کنید. بنابراین، تنها در صورت مواجهه با بیماری چشمی و احساس ناراحتی در این ناحیه، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا شما را به دقت معاینه کند و از آسیب بیشتر به چشمان شما جلوگیری کند.
متخصص قرنیه در حین ویزیت فقط آن قسمت را معاینه می کند تا متوجه شود به چه نوع آسیب و بیماری دچار شده است.