آرتروسکوپی مچ پا یک جراحی کم تهاجمی است که توسط جراح ارتوپد برای رفع مشکلات مفصل مچ پا انجام می شود. در طول آرتروسکوپی مچ پا، از یک دوربین کوچک (آرتروسکوپ) استفاده می شود که می تواند تصاویر را از داخل مفصل به صفحه نمایش خارج از بدن منتقل کند.
آرتروسکوپی مچ پا یک روش جراحی است که جراح برای مشاهده، تشخیص و درمان مشکلات مفصلی از آن استفاده می کند. در ادامه با این روش درمانی بیشتر آشنا خواهید شد.
کلمه آرتروسکوپی از دو کلمه یونانی artro به معنی مفصل و skopi به معنی نگاه تشکیل شده است. این اصطلاح در لغت به معنای نگاه کردن به داخل مفصل است.
آرتروسکوپی مچ پا یک روش جراحی است که در آن جراحی در داخل و اطراف مچ پا با استفاده از دوربین های فیبراپتیک و ابزار جراحی از طریق برش های کوچک انجام می شود.
آرتروسکوپی مچ پا برای ارزیابی جراحی و درمان تعدادی از مشکلات مچ پا انجام می شود. جراحی آرتروسکوپی ممکن است زمان بهبودی کوتاه تری نسبت به جراحی سنتی و باز داشته باشد.
جراحی آرتروسکوپی مچ پا یک روش جراحی کوچک و غیرتهاجمی است که برای تشخیص و درمان مشکلات مفصل مچ پا مورد استفاده قرار میگیرد. در این جراحی، پزشک با استفاده از دستگاه آرتروسکوپ، یک برش کوچک را در نزدیکی مفصل مچ پا انجام میدهد تا به مفصل دسترسی داشته باشد و پس از بررسی مفصل، با استفاده از ابزارهای آرتروسکوپی، مشکلات را درمان میکند.
پس از عملیات، بیمار به فیزیوتراپی ارجاع داده میشود تا بهبودی را ایجاد کند و عضلات و مفاصل خود را تقویت کند. جراحی آرتروسکوپی مچ پا بهبودی سریعتر و کمترین زحمت را برای بیمار فراهم میکند.
هدف اصلی عمل آرتروسکوپی مچ پا، دسترسی به مفصل مچ پا به وسیله یک دستگاه آرتروسکوپ میباشد. آرتروسکوپی مچ پا یک روش جراحی کوچک و غیرتهاجمی است که برای تشخیص و درمان مشکلات مفصل مچ پا مورد استفاده قرار میگیرد.
بعضی از اهداف عمل آرتروسکوپی مچ پا شامل موارد زیر میباشد:
تخریب لایه غضروفی در مفصل مچ پا تحت تأثیر عوامل مختلفی رخ می دهد. مهمترین عوامل موثر در این زمینه عبارتند از:
افراد مبتلا به مشکلات مچ پا معمولاً علائمی مانند درد، سفتی، تورم و کاهش دامنه حرکتی را در آن ناحیه تجربه می کنند. برای تشخیص نوع آسیب و شدت آن، ارتوپد از معاینه بالینی و بررسی سابقه پزشکی بیمار استفاده می کند.
تشخیص قطعی تر نیاز به تصویربرداری رادیولوژیکی یا MRI دارد. گاهی علاوه بر این موارد نیاز به انجام سونوگرافی داپلر است. زیرا احتمال درد و تورم مچ پا تحت تاثیر لخته خون در وریدهای عمقی (ترومبوز دیواره وریدی) وجود دارد.
مچ پا یکی از مفاصل حساس بدن است که گاهی به دلیل سختی کار، بیماری، ناهنجاری های استخوانی و … فرسوده و آسیب می بیند. راه های مختلفی برای درمان این مشکلات وجود دارد، از جمله دارو درمانی، تمرینات فیزیوتراپی و جراحیاست.
یکی از روش های جراحی، آرتروپلاستی کامل مچ پا نام دارد. متخصص ارتوپد فقط در آرتروز شدید مفصل پا و در صورت عدم نتیجه مطلوب درمان غیرجراحی از این روش استفاده می کند.
قبل از انجام آرتروسکوپی مچ، لازم است شرایطی فراهم شود تا بیمار برای این عمل آماده باشد. برای این منظور لازم است اقداماتی انجام شود. این اقدامات باید از چند هفته قبل شروع شود، در غیر این صورت ممکن است در حین و بعد از عمل برای بیمار مشکلاتی ایجاد شود.
همچنین به همین دلیل است که اکثر ارتوپدها بر انجام این روش ها اصرار دارند. در زیر سعی خواهیم کرد این اقدامات را به طور کامل توضیح دهیم.
جراحی آرتروسکوپی مچ پا یک روش جراحی کوچک و غیرتهاجمی است که دارای مزایای زیادی است. در زیر، به برخی از مزایای این جراحی اشاره میشود:
جراحی آرتروسکوپی مچ پا با کاهش درد، بهبود عملکرد مفصل و کوتاه کردن زمان بهبودی، یک روش جراحی کوچک و مؤثر است.
هر بیماری یا عارضه ای به دلایل منحصر به فردی ایجاد می شود. در صورت تشدید بیماری نیاز به جراحی خواهد بود.
جراحی تعویض مفصل مچ پا یک روش جراحی بزرگ و تهاجمی است که در صورتی که درمانهای غیرجراحی مشکلات مفصل مچ پا را حل نکنند، مورد استفاده قرار میگیرد. در این جراحی، مفصل مچ پا آسیبدیده حذف شده و مفصل مصنوعی جایگزین آن میشود.
برای انجام این جراحی، بیمار نیاز به آزمایشهایی مانند آزمایش خون، ایکوگرافی و تصویربرداری از مفصل مچ پا دارد. جراحی با استفاده از ابزارهای جراحی انجام میشود و پس از جراحی، بیمار به بخش بستری انتقال داده میشود و نیاز به فیزیوتراپی دارد تا بهبود را ایجاد کند و عضلات و مفاصل خود را تقویت کند.
بعد از هر عمل رعایت تعدادی نکته ضروری است. مراقبت های بعد از عمل شامل:
دستورالعمل های دقیق برای فعالیت ها و توانبخشی به شما داده خواهد شد.
داشتن یک رژیم غذایی سالم و ترک سیگار به روند بهبودی کمک می کند.
در برخی موارد ممکن است شرایط به گونه ای باشد که افراد نتوانند این کار را انجام دهند. این وضعیت به دو صورت رخ می دهد. اولین مورد زمانی است که این عمل روش مناسبی برای درمان بیمار نباشد.
در حالت دوم، زمانی است که انجام آرتروسکوپی برای بیمار خطرناک است. در چنین شرایطی، جراح توصیه می کند که افراد این عمل را انجام ندهند. البته این روش کمی تهاجمی است. اما ممکن است این اتفاق بیفتد که فرد آمادگی انجام آن را نداشته باشد.
سن مناسب برای انجام جراحی آرتروسکوپی مچ پا به طور کلی به وضعیت بالینی بیمار و شرایط مفصل مچ پا بستگی دارد. در بیشتر موارد، جراحی آرتروسکوپی مفصل مچ پا برای بیمارانی که با درد مزمن و قابل تحمل نیستند، توصیه میشود.
برای مثال، افرادی که مفصل مچ پا آسیب دیده اند و به دلیل این مشکلات از حرکت محدود یا افزایش درد رنج میبرند، میتوانند برای انجام این جراحی مراجعه کنند.
در مورد سن، جراحی آرتروسکوپی مفصل مچ پا در افرادی که بالای 18 سال هستند، معمولاً انجام میشود. با این حال، در برخی موارد خاص، مانند آسیبهای ورزشی در بچهها، انجام این جراحی در سنین پایینتر نیز ممکن است لازم باشد.
به هر حال، تصمیم نهایی برای انجام جراحی آرتروسکوپی مفصل مچ پا بر عهده پزشک و بیمار است و باید با توجه به شرایط فردی هر بیمار، این تصمیم گرفته شود.
دوره نقاهت پس از جراحی آرتروسکوپی مچ پا به عوامل زیادی بستگی دارد. این دوره زمان مشخصی برای همه ندارد. دوره نقاهت برای آرتروسکوپی مچ پا بین 5 تا 10 روز است و می تواند طولانی تر باشد.
در این دوران باید از مواد غذایی مغذی استفاده کرد. به ناحیه مچ پا فشار نیاورید. علاوه بر این، بیمار نباید اجازه دهد آب به زخم ها برسد. هنگام راه رفتن حتما باید از عصا استفاده کند تا فشاری به مچ پا وارد نشود.
البته این کار فقط در روزهای اولیه انجام می شود. شما باید تمام توصیه های پزشک را دنبال کنید. پانسمان زخم را مرتباً عوض کنید تا زمانی که خوب شود. سعی کنید هنگام خواب در حالت خمیده باشید.
هزینه جراحی مچ پا به عوامل زیادی بستگی دارد. این قیمت برای همه یکسان نیست. اگر عمل برای تشخیص بیماری انجام شود، قیمت آن کمتر است. اما اگر برای درمان باشد قیمت بالاتری دارد.
بنابراین می توان گفت وضعیت مچ پا تاثیر بسزایی در هزینه این عمل دارد. هر چه جراح در انجام این عمل مهارت بیشتری داشته باشد، دستمزد او بیشتر خواهد بود. همچنین حقوق دستیاران، هزینه جراحی، هزینه پوشاک، دارو و غیره. بر هزینه جراحی آرتروسکوپی مچ پا تاثیر می گذارد.
همانطور که می دانید جراحی های آرتروسکوپی مچ پا عمدتاً سرپایی است، به این معنی که بیمار می تواند در همان روز مرخص شود. اما اگر کسی در این مسیر مشکل پیچیده ای دارد باید برش وسیع تری ایجاد شود یا حتی استخوان جایگزین شود و بیشتر استراحت کند.
همچنین ممکن است فیزیوتراپی برای شما تجویز شود که پیشنهاد می کنیم آن را جدی بگیرید. استفاده از عصا برای چند روز پس از جراحی مچ پا معمول است.
توانبخشی معمولا برای همه بیماران تجویز می شود و ممکن است شامل فیزیوتراپی باشد.به یاد داشته باشید که فیزیوتراپی چیزهای زیادی را به شما می آموزد که ممکن است شامل توزیع وزن در هر دو پا باشد.