0
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 امتیازکلی: 5 / 0,00 آرا: 0

دکتر پدرام بقائیان

متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان یک تخصص پزشکی دندانپزشکی است که به تصحیح و تنظیم موقعیت دندان‌ها و فک‌ها به منظور بهبود عملکرد دهان و زیبایی صورت می‌پردازد. این درمان به اصطلاح هم به نام “دندان‌پزشکی ترتیبی” نیز شناخته می‌شود.
ارتودنسی به افراد کمک می‌کند تا مشکلاتی مانند تنظیم نامناسب دندان‌ها، عضویت نادرست فک‌ها، اختلالات در بیت دندانی و مشکلات زیبایی صورت را بهبود بخشند.

درمان ارتودنسی معمولاً با استفاده از دستگاه‌های ارتودنسی مخصوصی نظیر بریسکت‌ها، بندهای ارتودنسی، پلیت‌های ارتودنسی و در برخی موارد، کامپیوترهای تصویری و مدل‌های 3D انجام می‌شود.

این دستگاه‌ها و تکنیک‌ها به پزشک ارتودنتیست کمک می‌کنند تا به تصویر دقیقی از موقعیت دندان‌ها و فک‌ها دست پیدا کنند و یک برنامه درمانی مناسب برای هر بیمار تهیه کنند.

درمان ارتودنسی معمولاً چندین مرحله دارد و ممکن است به مدت چند سال طول بکشد. این درمان می‌تواند به تصحیح اختلالات دندانی مانند دندان‌های انحرافی، تنظیم نامناسب دندان‌ها و فک‌ها، اصلاح مشکلات جوانه‌ای و ترمیم مشکلات تنفسی که به عنوان اختلالات تنفسی خواب شناخته می‌شوند، کمک کند.

بهترین راه برای شروع درمان ارتودنسی مشاوره با یک پزشک ارتودنتیست است تا وضعیت دندان‌ها و فک‌های شما ارزیابی شود و برنامه‌ای درمانی مناسب تهیه شود.

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی (به انگلیسی: Orthodontics) یک تخصص دندانپزشکی است که به تشخیص، پیشگیری و اصلاح نامرتبی دندان‌ها، ناهنجاری‌های فک و مال اکلوژن می‌پردازد. او همچنین ممکن است با اصلاح رشد صورت، معروف به ارتزهای دندانی و صورت، سر و کار داشته باشد. چینش غیر طبیعی دندان ها و فک ها بسیار رایج است.

در ارتودنسی با استفاده از بریس ها و سایر ابزارهای ارتودنسی، ناهنجاری ها با حرکت آهسته دندان ها و فک ها به اطراف درمان می شوند.ارتودنسی دندان باعث بهبود لبخند و سلامت عمومی ناهنجاری های دندان و فک می شود.

تراز غیر طبیعی دندان ها و فک شایع است و بسیاری از افراد نیاز به ارتودنسی دارند و از درمان ارتودنسی سود می برند. دوره ارتودنسی دندان می تواند از چند ماه تا چند سال طول بکشد.

اهمیت ارتودنسی دندان

شاید متوجه شده باشید که با وجود شلوغی و افتادن دندان ها، نمی توان بهداشت را رعایت کرد و دندان ها را به درستی مسواک زد.

در مواردی که برخی از دندان ها تمایل به جلو و برخی دیگر به عقب دارند، فشار ناشی از جویدن غذا بیشتر به یک سمت دندان ها وارد می شود و به مرور زمان کج شدن آن ها را تشدید می کند. هرگز نباید نسبت به این مسائل بی تفاوت باشید.

ارتودنسی نه تنها برای زیباسازی ظاهر دندان ها و اصلاح بدشکلی آن ها استفاده می شود، بلکه دلایلی وجود دارد که دانستن آنها انگیزه شما را برای اصلاح دندان های کج افزایش می دهد.

هر لحظه که اصلاح دندان های کج و غیر طبیعی را به تعویق می اندازید، احتمال بروز مشکلات و بیماری هایی مانند پوسیدگی دندان، مشکلات لثه، بد جویدن، مشکلات گوارشی، گردن، شانه، کمردرد و سردرد را افزایش می دهد.

مزایای ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان دارای مزایای بسیاری است که شامل بهبود عملکرد دهانی، سلامت دندان‌ها و لثه‌ها، رفع مشکلات زیبایی صورت، و افزایش اعتماد به نفس می‌شود. در زیر به برخی از مزایای ارتودنسی دندان اشاره شده است:

  1. بهبود عملکرد دهانی: ارتودنسی به تصحیح موقعیت دندان‌ها و فک‌ها کمک می‌کند. این موضوع به تنظیم بهتری برای مضغ، گازدهی و صحبت کمک می‌کند. همچنین، افرادی که مشکلاتی مانند مضغ نادرست دارند، ممکن است مشکلات گوارشی داشته باشند که با درمان ارتودنسی بهبود می‌یابد.
  2. بهبود سلامت دندان‌ها و لثه‌ها: دندان‌های منظم و تنظیم شده بهترین شرایط برای بهداشت دندان‌ها و لثه‌ها را ایجاد می‌کنند. دسترسی به مساحات دندانی برای تمیزی آسان‌تر می‌شود و احتمال بروز مشکلاتی مانند تسویه ناپایدار، تراکم دندانی، و لثه‌های قرمز یا خونریزی کاهش می‌یابد.
  3. رفع مشکلات زیبایی: ارتودنسی می‌تواند بهبود زیبایی صورت افراد را فراهم کند. دندان‌های تنظیم شده و فک‌های درست‌تر می‌توانند به یک لبخند جذاب و جلب کننده کمک کنند. همچنین، رفع اختلالات زیبایی مانند دندان‌های خراب، جلوگیری از فاصله‌های بین دندان‌ها، و تغییر شکل فک‌ها نیز ممکن است.
  4. افزایش اعتماد به نفس: زمانی که دندان‌ها تنظیم نامناسبی دارند، ممکن است افراد از اجتماع خجالت بکشند یا از لبخند زدن خودداری کنند. ارتودنسی می‌تواند به افراد اعتماد به نفس بیشتری بدهد و از آن‌ها برای نشان دادن لبخند و صحبت کردن با خیال راحت‌تر کمک کند.
  5. پیشگیری از مشکلات آتی: درمان ارتودنسی می‌تواند از بروز مشکلات دندانی و فکی آتی جلوگیری کند. بهبود تنظیم دندان‌ها می‌تواند از مشکلاتی مانند فشار غلط بر دندان‌ها، توسعه ناپایدار فک‌ها، و سایر مشکلات جلوگیری کند.

به همین دلیل، ارتودنسی دندان به عنوان یک راهکار پزشکی و زیبایی معترفی برای بهبود عملکرد دهان و بهبود کیفیت زندگی افراد بسیار اهمیت دارد. اگر به مشکلات دندانی یا فکی مشابهی دچار هستید، بهتر است با یک پزشک ارتودنتیست مشورت کرده و درمان مناسب را در نظر بگیرید.

انواع ارتودنسی دندان

ارتودنسی سه نوع ثابت، متحرک و لینگوال (پنهان) دارد که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. انتخاب نوع درمان با صلاحدید متخصص ارتودنسی است. سعی کنید با مراجعه به متخصص ارتودنسی و تشخیص وی از نوع دندان ها، حساسیت دهانی و میزان ناهماهنگی دندان های خود هر یک از این روش های ارتودنسی را انتخاب کنید تا بهترین نتیجه را از ارتودنسی دندان بگیرید. در ادامه به تعریف مختصر هر نوع ارتودنسی می پردازیم.

 ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک به دندان ها متصل نمی شود و لوازم جانبی آن را می توان از دهان خارج کرد. تجویز این نوع ارتودنسی بر عهده دندانپزشک متخصص ارتودنسی می باشد. دستگاه های ارتودنسی متحرک به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:

  • گروه اول مربوط به حرکات ساده دندان است.
  • دسته دوم از دستگاه‌های ارتودنسی متحرک برای حرکت فک‌ها (فک پایین و فک بالا) یعنی فک بالا و پایین مناسب هستند، این دستگاه‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که با کمک فنرها، پیچ‌ها و غیره، نیروی خاصی را به دندان‌ها یا فک‌ها وارد کنند. اجزای مکانیکی، وارد کنید

 ارتودنسی ثابت

در این نوع ارتودنسی بیمار نمی تواند وسایل ارتودنسی را از دهان خارج کند. در ارتودنسی ثابت، بریس ها چسبانده و روی دندان ثابت می شوند. برخلاف ارتودنسی متحرک، این روش به همکاری بیمار بستگی ندارد.

مدت زمان درمان در ارتودنسی ثابت بسته به ناهنجاری های دندانی به طور متوسط ​​2 سال می باشد.

برای انجام ارتودنسی ثابت ابتدا باید یک نوبت مشاوره با متخصص ارتودنسی داشته باشید. در این جلسه بیمار مشکلات و خواسته های خود را مطرح می کند و مزایا و معایب روش انتخابی را با متخصص ارتودنسی در میان می گذارد.

پس از معاینه، متخصص ارتودنسی ناهنجاری های ترتیب دندان ها و ناهنجاری های احتمالی فک و صورت را بررسی می کند. این معاینه شامل عکس برداری از دندان ها و ترسیم یک برنامه درمانی دقیق برای بیمار است.

برای اینکه متخصص ارتودنسی در حین انجام اقدامات ارتودنسی تصمیم درمانی دقیقی بگیرد، ابتدا باید با استفاده از عکس های OPG، محل قرارگیری ریشه های دندان و موقعیت آنها را اندازه گیری کند. پس از ارائه طرح درمان دقیق، قیمت ثابت ارتودنسی تعیین خواهد شد. پس از معاینه دقیق دندان های بیمار، متخصص ارتودنسی یک قالب دندانی می گیرد تا وضعیت دندان ها را در ابتدای مراحل ارتودنسی ثبت کند.

 ارتودنسی لینگوال

در این نوع ارتودنسی بریس ها و وسایل ارتودنسی مورد استفاده در لایه داخلی دندان ها به سمت زبان نصب می شوند. هزینه انجام ارتودنسی لینگوال که یکی از بهترین انواع ارتودنسی است بیش از ثابت و متحرک است.

ارتودنسی لینگوال که به ارتودنسی نامرئی پشت دندان و ارتودنسی لینگوال نیز معروف است، مانند ارتودنسی ثابت، وظیفه صاف کردن و تراز کردن دندان ها و اصلاح انواع مال اکلوژن ها و مشکلات دندانی مانند فاصله زیاد بین دندان ها یا بالا بودن آنهاست.

با توجه به طولانی بودن دوره ارتودنسی (اغلب یک و نیم تا سه سال)، مخفی کردن براکت ها و بریس های ارتودنسی ایده بسیار خوبی است. شما می توانید خدمات ارتودنسی لینگوال را با هزینه بالاتری نسبت به ارتودنسی ثابت انجام دهید.

ارتودنسی دیمون

یکی از روش های پرطرفدار و جدید در ارتودنسی دندان، ارتودنسی دیمون با قابلیت ها و مزایای منحصر به فرد می باشد.

این نوع ارتودنسی با براکت های شفاف و بهداشت بالا و همچنین تحرک سیم بین دندان ها به صورت خودکار و دقیق فشار وارده بر دندان ها را تنظیم می کند و در مدت زمان کوتاه تری نتیجه بهتری را به دنبال خواهد داشت.

ارتودنسی دیمون را نمی توان برای همه بیماران اعمال کرد! در نتیجه برای انجام این کار نیاز به مشاوره و تشخیص دندانپزشک است. افرادی که می خواهند در طول درمان ارتودنسی دندان هایشان بهتر شود و براکت های ارتودنسی کمتر دیده شوند، بهترین گزینه استفاده از ارتودنسی دیمون است.

ارتودنسی سرامیکی

در بین انواع ارتودنسی دندان نوعی ارتودنسی وجود دارد که از بریس های شفاف یا همرنگ دندان استفاده می کند که از نظر کارایی مانند بریس های فلزی (ارتودنسی ثابت) عمل می کند اما ظاهر متفاوتی دارد و برای افرادی که این کار را انجام نمی دهند مناسب است.

می خواهید براکت ارتودنسی از دیگران پنهان شود. البته ارتودنسی سرامیکی برای همه سنین مناسب نیست زیرا نیاز به مراقبت ویژه دارد، ممکن است کودکان در این قسمت کمی بدتر عمل کنند و بریس ها به مرور زمان تغییر رنگ دهند. مدت زمان درمان ارتودنسی سرامیکی یک سال و نیم تا دو سال و نیم می باشد.

ارتودنسی کوتاه مدت

ارتودنسی کوتاه مدت روشی ایده آل برای آن دسته از افرادی است که می خواهند دوره کوتاهی از درمان ارتودنسی داشته باشند، اما در عین حال از سرعت حرکت دندان یا درد بیشتر رنج نبرند.

این روش را نمی توان برای همه افراد مبتلا به بیماری های مختلف اعمال کرد و بررسی وضعیت بیمار توسط متخصص ضروری است.

در واقع این روش در مواردی که مشکلات دندانی خیلی حاد نباشد می تواند نتیجه مثبتی داشته باشد. ارتودنسی کوتاه مدت در دو نوع نامرئی و سریع انجام می شود. در این نوع ارتودنسی نوع راکت و سیم اتصال با سایر انواع ارتودنسی تفاوتی ندارد.

مراحل انجام ارتودنسی دندان

مراحل انجام ارتودنسی دندان به طور کلی عبارتند از:

  1. مشاوره اولیه:
    • در این مرحله، شما با یک پزشک ارتودنتیست ملاقات می‌کنید. پزشک ارتودنتیست از شما سوالاتی در مورد تاریخچه دندانی، مشکلات و اهدافتان می‌پرسد. این مرحله به بررسی وضعیت دندان‌ها و فک‌ها، تشخیص مشکلات و تعیین نیازهای درمانی کمک می‌کند.
  2. بررسی و تشخیص دقیق:
    • پس از مشاوره اولیه، پزشک با استفاده از تصاویر رادیوگرافی، عکس‌های دندانی، مدل‌های 3D، و برخی تست‌های دیگر وضعیت دقیق دندان‌ها و فک‌ها را بررسی می‌کند. این اطلاعات به ایجاد یک برنامه درمانی مناسب برای شما کمک می‌کنند.
  3. تهیه برنامه درمانی:
    • پزشک ارتودنتیست بر اساس تشخیص خود یک برنامه درمانی شخصی‌سازی شده را تهیه می‌کند. این برنامه شامل جزئیاتی مانند نوع دستگاه ارتودنسی (بریسکت‌ها، اینویزالاینر و غیره)، مدت زمان مورد نیاز برای درمان، و هزینه‌های تقریبی است.
  4. نصب دستگاه ارتودنسی:
    • پس از تهیه برنامه درمانی، دستگاه ارتودنسی انتخاب شده (بریسکت‌ها یا اینویزالاینر و غیره) نصب می‌شود. این فرآیند ممکن است نیاز به تخریب بریسکت‌ها و نصب سیم‌های ارتودنسی داشته باشد.
  5. مراقبت‌های پسا نصب:
    • شما باید مراقبت‌های دندانی و فکی خاصی را انجام دهید. این ممکن است شامل تمیزی دقیق دندان‌ها و دستگاه ارتودنسی، رعایت رژیم غذایی خاص، و استفاده از دستگاه‌های ارتودنسی اصلاحی (در صورت لزوم) باشد.
  6. نظارت مداوم و تعدیلات:
    • در طول درمان ارتودنسی، شما باید به طور منظم به پزشک ارتودنتیست مراجعه کنید تا وضعیت دندان‌ها و فک‌ها بررسی شود و تنظیمات لازم اعمال شود. این ممکن است به تعدیل سیم‌های ارتودنسی، تعویض بریسکت‌ها یا اینویزالاینرها، و تغییرات در برنامه درمانی منجر شود.
  7. پایان درمان و نگهداری:
    • پس از بهبود موقعیت دندان‌ها و فک‌ها، دستگاه ارتودنسی از دندان‌ها و فک‌ها برداشته می‌شود. پس از اتمام درمان اصلی، شما به نگهداری دندانی بر می‌گردید که شامل استفاده از نگهدارنده‌ها (برای حفظ موقعیت صحیح) و مراقبت‌های دندانی منظم است.

همچنین مهم است بدانید که مدت زمان درمان ارتودنسی بستگی به میزان اختلاف در موقعیت دندان‌ها و فک‌ها و نوع دستگاه ارتودنسی دارد.

درمان ممکن است چند ماه تا چند سال طول بکشد. برای بهبود عملکرد و زیبایی دندان‌ها و فک‌ها، همکاری مداوم با پزشک ارتودنتیست و اجرای مراقبت‌های پسا نصب بسیار اهمیت دارد.

مراقبت های بعد از ارتودنسی

مراقبت‌های بعد از ارتودنسی بسیار مهم هستند تا از حفظ موقعیت درست دندان‌ها و فک‌ها پس از اتمام درمان ارتودنسی اطمینان حاصل شود. در ادامه، مراقبت‌های بعد از ارتودنسی را برای شما شرح می‌دهم:

  1. استفاده از نگهدارنده‌ها:
    • پس از برداشتن دستگاه ارتودنسی، پزشک شما نگهدارنده‌های ثابت و یا متحرکی ممکن است برای شما تهیه کند. این نگهدارنده‌ها به مدت زمان مشخصی باید استفاده شوند تا دندان‌ها در موقعیت درست خود بمانند. معمولاً در ابتدا نیاز به استفاده روزانه دارند و سپس به تدریج تعداد روزهای استفاده کمتر می‌شود.
  2. مراقبت‌های دندانی منظم:
    • دندان‌ها و نگهدارنده‌ها باید به دقت تمیز شوند. باید دندان‌ها را دو بار در روز با مسواک و معجون دندانی تمیز کرد. همچنین، از نخ دندانی یا طناب دندانی برای تمیزی میان دندان‌ها و زیر نگهدارنده‌ها استفاده کنید.
  3. رعایت رژیم غذایی:
    • در طول مدت نصب دستگاه ارتودنسی و همچنین پس از آن، باید از مواد غذایی سفت و سخت مانند آجیل، کله، زغال اخته، و برخی انواع زنجیرها یا ترکیبات خیار مخصوصی که می‌تواند دستگاه را خراب کند، پرهیز کنید.
  4. ملاقات‌های منظم با پزشک ارتودنتیست:
    • شما باید به طور منظم به پزشک ارتودنتیست مراجعه کنید تا وضعیت دندان‌ها و موقعیت آنها بررسی شود و نگهدارنده‌ها و تنظیمات لازم اعمال شوند. این ملاقات‌ها به حفظ نتایج درمان کمک می‌کنند.
  5. پیشگیری از آسیب‌ها:
    • برای جلوگیری از آسیب‌ها به دندان‌ها و دستگاه ارتودنسی، باید از استفاده نادرست از دندان‌ها (مثلاً برای چیزها را گازیدن) پرهیز کنید. همچنین، ورزش‌های مخاطره‌آمیز مثل ورزش‌های تماسی را با نگهدارنده‌ها بکنید.
  6. توجه به علائم ناگوار:
    • اگر هر گونه علائم ناگواری نظیر درد، خونریزی، زخم‌ها یا شکستگی در دستگاه ارتودنسی یا دندان‌ها تجربه کردید، باید به سرعت به پزشک ارتودنتیست خود اطلاع دهید.

مراقبت‌های بعد از ارتودنسی باید به دقت رعایت شوند تا نتایج مطلوبی از درمان به دست آید و موقعیت درست دندان‌ها حفظ شود. عدم رعایت مراقبت‌های لازم می‌تواند به تغییر موقعیت دندان‌ها و نیاز به درمان مجدد منجر شود.