آسم آلرژی و ایمونولوژی بالینی: متخصصان آلرژی و ایمونولوژی بالینی در تشخیص و درمان انواع آلرژی ها، آسم و سایر بیماری های سیستم ایمنی هستند. پس از دوره عمومی دانشکده پزشکی، این پزشکان حداقل سه سال رزیدنتی در اطفال یا داخلی و سپس حداقل دو سال رزیدنتی در رشته آلرژی و ایمونولوژی بالینی را گذرانده اند.
برای دریافت گواهی دوره فوق تخصصی، آنها باید یک آزمون جامع را پشت سر بگذارند و به طور منظم در برنامه های آموزش مداوم پزشکی در زمینه آلرژی و ایمونولوژی بالینی شرکت کنند.
بسیاری از افرادی که علائم آلرژی درمان نشده دارند، متوجه نمی شوند که وقتی علائم آنها به درستی توسط متخصص آلرژی و ایمونولوژیست بالینی تشخیص داده شده و درمان شود، چه احساس بهتری خواهند داشت.
رویکرد آلرژیست از فردی به فرد دیگر متفاوت است. او معمولاً در مورد سابقه پزشکی شما می پرسد، یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و تست های آلرژی و یا تنفس خاصی را انجام می دهد.
یک برنامه درمانی شخصی برای شما ایجاد می کند که معمولاً شامل مراحلی برای اجتناب یا از بین بردن محرک ها، توصیه هایی برای نحوه مصرف داروها و آموزش هایی است که به شما کمک می کند نقش فعالی در درمان خود داشته باشید.
یک فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی مشکلات سلامتی ناشی از اختلالات سیستم ایمنی را درمان می کند. آلرژیست ها و ایمونولوژیست های بالینی نیز به عنوان متخصص آلرژی شناخته می شوند، پزشکانی هستند که مشکلات سیستم ایمنی را تشخیص، درمان و پیشگیری می کنند.
اگر آلرژی غذایی یا فصلی، تب یونجه، اگزما یا بیماری خودایمنی دارید، ممکن است به متخصص آلرژی مراجعه کنید. هنگامی که سیستم ایمنی شما به درستی کار نمی کند، بدن شما دفاع کافی در برابر عفونت ندارد.
این می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان یا بیماری های خودایمنی شود که می تواند سیستم ایمنی شما را بیش از حد تحریک کند.
آلرژی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن شما نسبت به یک آلرژن (مانند غذا، گرد و غبار یا گرده) بیش از حد واکنش نشان دهد. آنها می توانند ناشی از چیزی باشند که شما استنشاق می کنید، می بلعید یا لمس می کنید.
علائم آلرژی شامل سرفه، عطسه، خارش گلو یا آبریزش چشم است. واکنش های آلرژیک شدید منجر به التهاب پوست، کهیر و اگزما می شود. آلرژی می تواند باعث کاهش فشار خون، حملات آسم و حتی مرگ شود.
آلرژن های رایج عبارتند از غذاهایی مانند بادام زمینی و صدف، شوره حیوانات خانگی (ذرات ریز پوست که توسط حیوانات می ریزد)، هاگ های کپک و کنه های گرد و غبار.
در حین معاینه بیماران، آلرژیست ها و ایمونولوژیست های بالینی آزمایش هایی را برای درک اینکه چرا سیستم ایمنی به درستی کار نمی کند انجام می دهند. ایمونولوژیست های بالینی هم کودکان و هم بزرگسالان را ارزیابی و معاینه می کنند و به آنها در مدیریت و درمان اختلالات کمک می کنند.
پزشکانی که طب عمومی یا سایر تخصص های پزشکی را انجام می دهند نیز می توانند ایمونولوژیست شوند.
در بیماریهای خودایمنی، زمانی که سیستم ایمنی بدن شما به درستی برای محافظت از بدن شما کار نمیکند، سیستمهای چندگانه میتوانند تحت تأثیر قرار گیرند.آسم آلرژی و ایمونولوژی بالینی
ممکن است به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید، اما او احتمالاً از نزدیک با سایر متخصصان مانند روماتولوژیست همکاری خواهد کرد یا شما را به آنها ارجاع خواهد داد.
آسم و آلرژی دو بیماری متفاوت هستند، اگر چه به طور کلی، آنها هر دو ناشی از واکنش بدن به عوامل آلرژیک هستند.
آسم یک بیماری تنفسی است که در آن مسیرهای هوایی ریه ها تنگ می شوند و باعث سختی در نفسگیری می شود. آسم ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مانند آلرژی، عفونت، تنفس برانگیخته کننده، آلودگی هوا و یا رفلاکس معده باشد. علائم آسم شامل سختی در نفسگیری، سرفه، تنگی نفس و بیحالی هستند.
آلرژی همچنین ناشی از واکنش بدن به عوامل آلرژیک است، اما در بسیاری از موارد این واکنش بیشتر در سطح پوست و لوزالمعده اتفاق می افتد. مثال هایی از عوامل آلرژیک شامل غذاهای خاص، الکل، عطر و ادویهجات، گرده گل و غیره هستند. علائم آلرژی شامل خارش، قرمزی پوست، تورم، نفخ، استفراغ و دل درد هستند.
بنابراین، علائم آسم و آلرژی ممکن است متفاوت باشند، اما هر دو بیماری ناشی از واکنش بدن به عوامل آلرژیک هستند. در صورت تشخیص هر یک از این بیماری ها، درمان مناسب برای آنها باید انجام شود.
آسم یک بیماری تنفسی است که در آن مسیرهای هوایی ریهها تنگ شده و باعث سختی در نفسگیری میشود.
در این بیماری، راه های هوایی ریهها به دلیل واکنش غیرعادی بدن به عوامل خارجی یا داخلی، مانند آلرژی، عفونت، تنفس برانگیخته کننده، آلودگی هوا، تغییرات دما و رطوبت، رفلوکس معده و… تنگ شده و باعث سختی در نفسگیری میشوند.
علائم آسم شامل سختی در نفسگیری، تنگی نفس، سرفه، بیحالی، تنفس سریع و غیره هستند.
عوامل مختلفی مثل تمرین، تنفس برانگیخته کننده، هوا آلوده، آلرژی، تغییرات دما و رطوبت، رفلوکس معده و… میتوانند علائم آسم را تشدید کنند.
درمان آسم شامل داروهای تنفسی، داروهای ضد التهابی و آنتی هیستامینیک، داروهای آنتی لیکوترین و داروهای برونکودیلاتور میشود.
همچنین، پیشگیری از عوامل تحریک کننده آسم و استفاده از ماسک تنفسی در مواجهه با آلودگی هوا و تغییرات دما و رطوبت نیز موثر است. در صورت تشخیص آسم، باید با پزشک در مورد درمان مناسب و پیشگیری از تشدید علائم مشورت کرد.
آلرژی یک واکنش غیرعادی بدن به عوامل خارجی یا داخلی است که معمولاً بر روی پوست، راه های تنفسی، دستگاه گوارش و چشمها تاثیر میگذارد.
در بیشتر موارد، واکنش آلرژیک بدن به عوامل خارجی مانند گرده گل، شرایط آب و هوایی، شیمیاییهای خانگی، غذاها، داروها، عطر و ادویهجات و… رخ میدهد.
در واکنش آلرژیک، سیستم ایمنی بدن به عنوان پاسخ به عوامل خارجی، آنتی بادی های IgE را تولید میکند.
این آنتی بادی ها در برخورد با عوامل خارجی، به گیرندههای موجود در سطح سلولهای مختلف بدن متصل میشوند و باعث تحریک این سلولها میشوند. این تحریک باعث ترشح هورمونها و مواد شیمیایی مانند هیستامین میشود که علائم آلرژی را ایجاد میکند.
علائم آلرژی شامل خارش، قرمزی پوست، تورم، عطسه، سرفه، تنگی نفس، ترشح از بینی، خلط، سردرد و گاهی اوقات اشک ریزش از چشم ها می باشد.
درمان آلرژی شامل استفاده از داروهای ضد هیستامین، داروهای ضد التهابی، آمپول آنتی آلرژیک، درمان آلرژی تزریقی و در صورت لزوم درمان های تکمیلی مانند آموزش به بیمار برای پیشگیری از عوامل محرک آلرژی نیز میشود.
از جمله روش های درمان و پیشگیری از آلرژی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آلرژی و آسم شرایط رایجی هستند و اغلب با هم بروز می کنند. این بدان معناست که همان مواد می توانند هم آلرژی و هم آسم ایجاد کنند.
آلرژی زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن نسبت به یک آلرژن حساس شده و باعث می شود سیستم ایمنی به گونه ای عمل کند که گویی در معرض خطر است. آسم یک بیماری تنفسی است که راه های هوایی را باریک می کند و تنفس را دشوار می کند.
آسم و آلرژی در قسمت های مختلف متفاوت است، در زیر مهمترین تفاوت های آسم و آلرژی را ذکر کرده ایم:
ماهیت بیماری: آسم تورم و التهاب دستگاه تنفسی است، اما آلرژی به اختلال در روند سیستم ایمنی بدن و واکنش غیر طبیعی آن اشاره دارد. هنگامی که سیستم تنفسی افراد ملتهب می شود، روند تنفس به طور جدی مختل می شود.
در این موارد فرد مبتلا به آسم است. اما افراد مبتلا به آلرژی هنگام مواجهه با مواد خاصی واکنش های خاصی نشان می دهند. این واکنش ها به دلیل اختلال در عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن ایجاد می شود.
ناحیه درگیر بیماری: در آسم فقط دستگاه تنفسی درگیر بیماری است اما در بیماری آلرژیک قسمت های مختلف بدن درگیر این بیماری است. مانند پوست، صورت و سایر اعضای بدن.
علت بیماری: آسم بیماری است که عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن نقش دارند اما عامل بیماری آلرژیک در کنار عوامل حساسیت زا قرار می گیرد.
روش های درمان: برای درمان آسم باید از داروهای استنشاقی، بلعیده یا تزریقی برای کاهش علائم بیماری استفاده کرد. اما برای درمان آلرژی، داروهایی که برای درمان استفاده می شود، آنتی هیستامین ها و تزریق اپی نفرین هستند.
دلایل مبتلا شدن به آسم و آلرژی ممکن است متنوع باشد و به عوامل مختلفی مانند ژنتیک، محیط زیست، رژیم غذایی، سبک زندگی و تاریخچه بیماریهای دیگر بستگی دارد. در ادامه به برخی از این دلایل میپردازیم:
ژنتیک: وجود سابقه خانوادگی بیماری آسم میتواند یکی از دلایل مبتلا شدن به آسم باشد.
عوامل آلرژیک: بیشتر موارد آسم ناشی از واکنش بدن به عوامل آلرژیک هستند، مانند گرده گل، قارچ، گربه و سگ، آکاری و غیره.
عوامل غیرآلرژیک: عوامل غیرآلرژیک همچنین میتوانند منجر به بروز آسم شوند، مانند آلودگی هوا، تنفس برانگیخته کننده، عفونتهای تنفسی، رفلوکس معده و…
مسیرهای تنفسی حساس: برخی افراد ممکن است برای دلایلی، مانند سابقه عفونت تنفسی، مسیرهای تنفسی حساس داشته باشند که منجر به بروز آسم میشود.
ژنتیک: وجود سابقه خانوادگی بیماری آلرژی نیز میتواند یکی از دلایل مبتلا شدن به آلرژی باشد.
عوامل آلرژیک: بیشتر موارد آلرژی ناشی از واکنش بدن به عوامل آلرژیک هستند، مانند گرده گل، شرایط آب و هوایی، شیمیاییهای خانگی، غذاها، داروها، عطر و ادویهجات و…
عوامل غیرآلرژیک: بعضی از عوامل غیرآلرژیک مانند آلودگی هوا، شرایط آب و هوایی، تغذیه نامناسب و…
سابقه بیماری: برخی بیماریها مانند آسم، عفونتهای تنفسی، سینوزیت و… میتوانند برای بروز آلرژی در دوران بزرگسالی مؤثر باشند.
لازم به ذکر است که در بسیاری از موارد، دلایل دقیق بروز آسم و آلرژی ناشناخته هستند و به دلیل تأثیر بسیار زیاد عوامل مختلف، تشخیص درست و مشخص برای بروز این بیماریها به طور کامل امکانپذیر نیست.
در هر صورت، با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای لازم، میتوان علل بروز بیماری را بهتر شناسایی کرد و درمان مناسبی را برای آنها انجام داد.
اگر همیشه علائمی مانند سرفه یا احتقان دارید، وقت آن است که به متخصص آلرژی مراجعه کنید. اغلب، علائم آسم یا آلرژی به تدریج در طول زمان ایجاد می شود.
مبتلایان به آلرژی ممکن است به علائم تکرار شونده مانند عطسه، گرفتگی بینی یا خس خس کردن عادت کنند. معمولاً با کمک متخصص آلرژی می توان از این علائم پیشگیری و کنترل کرد.
کنترل موثر آسم و آلرژی نیازمند برنامه ریزی، مهارت و صبر است. متخصص آلرژی با آموزش های تخصصی خود می تواند یک برنامه درمانی برای شرایط فردی بیمار تهیه کند. هدف از درمان این است که بیمار به زندگی عادی خود بازگردد و علائم خود را تسکین دهد.
آسم و آلرژی می تواند هر فردی را بدون در نظر گرفتن سن، جنسیت، نژاد یا عوامل اقتصادی و اجتماعی تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه به نظر می رسد آسم و آلرژی در کودکان شایع تر است.
اما این بیماری می تواند برای اولین بار در هر سنی ظاهر شود. گاهی اوقات علائم آلرژی در کودکی شروع می شود، برای سال ها ناپدید می شود و سپس در بزرگسالی دوباره ظاهر می شود.
اگرچه عوامل ژنتیکی دقیق هنوز شناخته نشده است، آسم و آلرژی ممکن است تا حدی ارثی باشند. در افراد مستعد، عواملی مانند هورمون ها، استرس، دود، عطر یا سایر محرک های محیطی نیز ممکن است نقش داشته باشند.
ایمونولوژیست ها یا پزشکان آلرژی با انواع مشکلات پزشکی زیر کار می کنند:
این متخصصان همچنین تحقیقاتی را روی سلول های بنیادی، مغز استخوان، پیوند اعضا و ژن درمانی انجام می دهند.